Historie

WAT VOORAF GING

Het was maart 1951 en de beroemde Brabant Grensrit zou Boxmeer aandoen. Er was een korte rust en een tijdcontrole bij Hotel Riche; 250 auto’s zouden Boxmeer midden in de nacht bezoeken. De KRO met Leo Pagano als verslaggever, had vanuit Riche een verbinding met Hilversum. De voorzitter van Boxmeer Vooruit, Ben Groenwoud, rook een kans om Boxmeer landelijk in het nieuws te brengen en zorgde dat de plaatselijke Harmonie de hele nacht – de doorkomst zou ruim vijf uur duren – op de stoep van Riche de rallyrijders luid begroette. Ben had geregeld dat de plaatselijke garagehouder Piet Jetten een tankwagen met extra benzinepomp plaatste. Er waren extra telefooncellen ingericht en de deelnemers kregen zelfs Vaartmoppen aangeboden. Toen plaatsgenoot Piet Jetten arriveerde, werd hij door zijn kegelclub DIG gehuldigd met een grote lauwerkrans.

De Volkskrant: ‘Maar de ontvangst in het kleine Brabantse stadje was daverend; de service voor mens en auto was uniek. Een 5000 jarig bestaan van het aloude Boxmeer zou niet grootser gevierd kunnen zijn…Menig dagblad plaatste bij het verslag een nachtelijke foto van het gevulde Wilhelminaplein met de Harmonie.’ Het zag dan ook zwart van de mensen die nacht: Boxmeer was door het autosportvirus gepakt.

Een aantal Boxmeerse automobilisten wilde ook wel ‘s de sfeer van zo’n wedstrijd proeven: een uitdaging met kaartlezen en oriënteren en soms moeilijke weggetjes berijden en vooral binnen het voorgeschreven tijdschema blijven. Meest dichtbij was dat mogelijk in Venlo bij ‘De Maasrijders’, een bij de KNAC aangesloten autoclub. Van de weeromstuit doorkruiste de Nacht van Venlo vele malen Boxmeer, het Land van Cuijk en Noord Limburg. Maar nadat Boxmerenaren en streekgenoten regelmatig de hoofdprijzen in Venlo in de wacht sleepten, ontstond de ambitie voor een eigen automobielclub met een eigen evenement dat landelijk bekend zou moeten worden.

DE OPRICHTING

Rond 1956 staken enkele Boxmerenaren de koppen bij elkaar om tot oprichting te komen van een autoclub voor het Land van Cuijk en Noord-Limburg. Het waren onder anderen garagehouder Jetten, tandarts Van Kuijk en dokter Horbach. De naam werd ‘Automobiel Sportclub Boxmeer en Omgeving’. Het werkgebied werd omschreven als de Gemeenten Boxmeer, Oeffelt, Wanroij, Haps en Oploo in Brabant en Ottersum, Gennep, Bergen, Venray en Wanssum in Limburg. In artikel 5 van de Statuten lezen wij: ”het doel an de vereniging is het bevorderen van het automobilisme en de autosport in de ruimste zin. De vereniging werd op 9 april 1957 opgericht ‘voor de duur van 29 jaren’. Hoe anders zou het lopen: in 2007 bestond de vereniging 50 jaar!